Tony Bölja

Tony Bölja: ”Ingen ska behöva dö på jobbet”

Nästan varje vecka dör en person av arbetsrelaterade skador. Det är oacceptabelt.

Vi måste ha ordning och reda på arbetsmarknaden och säkra schyssta villkor på jobbet. Därför går Socialdemokraterna till val på en handlingsplan för ett tryggare arbetsliv:

1) Stärkt regelverk för bättre arbetsmiljö – ingen ska dö på jobbet. Nollvisionen för dödsolyckor på arbetet ska utvecklas. Psykosocial ohälsa, som främst drabbar kvinnor, ska kartläggas och bekämpas.

2) Reglera arbetskraftsinvandringen till bristyrken. Jobb där det inte råder brist på arbetskraft ska i första hand tillsättas med arbetslösa personer som redan bor i Sverige.

3) Stopp för lönedumpning på svenska arbetsplatser. Lika lön för lika arbete ska gälla för alla som arbetar i Sverige.

4)Trygga anställningar, genom att avskaffa allmän visstidsanställning, stärkta rätten till heltid och begränsa delade turer.

5) Stopp för hyvling. Anställningsskyddet ska omfatta de timmar som finns på anställningskontraktet.

6) Bekämpa arbetslivskriminaliteten och den osunda konkurrensen, genom exempelvis fördjupad myndighetssamverkan och skärpta ID-kontroller i riskutsatta branscher

7) Schyssta villkor i offentliga upphandlingar. Kollektivavtalsenliga löner och villkor ska gälla.

8) Stopp för missbruk av subventionerade anställningar. Oseriösa och kriminella företag ska inte kunna sko sig på skattebetalarnas bekostnad och få konkurrensfördelar genom missbruk av subventionerade anställningar

9) Stärkt skydd mot trakasserier i arbetslivet. Arbetet med att motverka sexuella trakasserier på jobbet måste förbättras.

10) Omställningen på arbetsmarknaden behöver förbättras, genom exempelvis utökade möjligheter till kompetensutveckling för anställda.

Valet den 9 september är ett val om välfärden. Sverige riskerar att få den mest högervridna regeringen på mycket länge. M och SD  vill göra det lättare för arbetsgivare att säga upp människor. De vill också sänka ingångslönerna i kollektivavtalen för vissa grupper genom lagstiftning, vilket underminerar hela den svenska modellen.

Socialdemokraterna vill i stället skapa en arbetsmarknad som är trygg och säker för vanliga löntagare. Rösta på oss den 9 september.

Vill du också arbeta för en tryggare arbetsmarknad? Bli medlem!

Vill du prata trygghet på arbetsmarknaden med en socialdemokratisk politiker?
Kontakta Tony Bölja

Vill du läsa mer om vår politik? Klicka här!

facebook Twitter Email